Lokapetit

Zemiakový guláš s klobásou a fazuľou

9 ingredencií

60 minút

360 kcal

Popis jedla
Zemiakový guláš s klobásou a fazuľou je sýte a chutné jedlo, ktoré sa skvele hodí ako teplý obed. Kombinácia zemiakov, klobásy a fazule vytvára lahodnú kombináciu chutí, ktorá poteší vaše chuťové poháriky.
Ingrediencie

3 väčšie kusy zemiaky

200g klobása

1 ks cibuľa

1 lyžička paprika

2 ks rajčiny

150g fazuľa

1/2 lyžičky mleté korenie

podľa chuti soľ

2 polievkové lyžice rascový olej


Postup prípravy

Zemiaky očistite, ošúpte a nakrájajte na menšie kocky. Klobásu nakrájajte na plátky, cibuľu nasekajte, rajčiny nakrájajte na malé kúsky.

2. Opekanie klobásy a cibule

Na rascovom oleji opečte klobásu a cibuľu, kým cibuľa nezhnedne a klobása nezíska peknú farbu. Dôležité je postupne pridávať klobásu a cibuľu na rozohriatu panvicu a miešať ich, aby sa rovnomerne opekali. Odporúčaný čas opekania je približne 5-7 minút na strednom ohni, pričom je dôležité občas premiešať zmes, aby nedošlo k spáleniu. Klobásu a cibuľu opečte do zlatisto-hnedého odtieňa, čo pridá chuť a arómu do gulášu.

3. Pridanie zemiakov a rajčín

Do hrnca s opekanou klobásou a cibuľou pridajte nakrájané zemiaky a rajčiny. Zalejte zmes trochou vody, aby sa ingrediencie mohli začať dusiť. Podľa potreby pridajte soľ a korenie. Nechajte zemiaky dusiť na strednom ohni približne 20-25 minút, alebo kým zemiaky nezmäknú a nezískajú mäkkú konzistenciu. Dôležité je občasné premiešanie zmesi, aby nedošlo k prichyteniu na dno hrnca a zabráneniu spáleniu. Po správnej tepelnej úprave budú zemiaky mäkké a pripravené na pridanie ďalších ingrediencií.

4. Pridanie fazule a korenia

Do zmesi pridajte fazuľu a mleté korenie. Dôležité je dôkladne premiešať ingrediencie, aby sa korenie a fazuľa rovnomerne rozprestierali po zemiakoch a klobáse. Nechajte zložky variť ešte približne 5-7 minút, aby sa chute prepojili a fazuľa dostatočne zohriala. Ak je zmes príliš hustá, pridajte trochu vody a premiešajte. Ak je naopak príliš tekutá, môžete nechať variť ešte krátku dobu, kým sa nezhustne. Je dôležité pravidelne miešať, aby nedošlo k prichyteniu jedla na dno hrnca a zamedzilo sa spáleniu.

5. Dokončenie jedla a servírovanie

Zemiakový guláš podávajte teplý, môžete ho ozdobiť čerstvou petržlenovou vňaťou. Podávajte samostatne alebo s chlebom.

7. Tip na záver

Ak chcete zjemniť chuť gulášu, môžete pridať do zmesi trochu smotany. Pre vegetariánsku verziu jedla môžete nahradiť klobásu tofu alebo extra fazuľou.

*Ak potrebujete podrobnejší popis pre niektorý z krokov pripravy, stači ak kliknete na na jeho názov. Táto funkcia je dostupná len pre prihlásených uživateľov.
Nutričné hodnoty*

360

Kalorií

45g

sacharidy

18g

bielkoviny

12g

tuky
*údaje su len orientačné

Úprava receptu

Ak chcete tak si môžete tento recept upraviť, alebo vytvoriť novú variantu.


Najpokročilejší generátor receptov na báze AI

Lokapetit predstavuje inovatívny generátor receptov poháňaný umelou inteligenciou. Jednoducho zadajte svoje preferencie a náš pokročilý algoritmus okamžite vytvorí úplne jedinečný recept práve pre vás.