Bryndzová polievka s brokolicou a slaninou
150 g bryndza
500 ml zeleninový vývar
200 g brokolica
100 g slanina
2 strúčiky cesnak
1 ks cibuľa
2 ks zemiaky
podľa chuti soľ
podľa chuti čierne korenie
2 lyžice olivový olej
na posypanie parmezán
Očistite a nakrájajte cibuľu na jemno. Cesnak nasekajte na plátky. Zemiaky očistite a nakrájajte na kocky. Brokolicu rozdeľte na malé ružičky. Slaninu nakrájajte na malé kocky.
V hrnci na strednej teplote rozohrejte olivový olej. Pridajte nakrájanú slaninu a opekajte ju 5-7 minút, kým nie je chrumkavá. Potom pridajte cibuľu a cesnak a orestujte ďalších 3-4 minúty, kým cibuľa nezmäkne.
Do hrnca pridajte nakrájané zemiaky a dôkladne premiešajte so slaninou a cibuľou. Následne zalejte zeleninovým vývarom a priveďte k varu. Znížte teplotu a varte 10 minút, kým zemiaky nezmäknú.
Po 10 minútach varenia pridajte do hrnca brokolicu a varte ďalších 5-7 minút, kým nebude brokolica jemná, ale stále chrumkavá.
Odstráňte polievku z tepla a pridajte bryndzu. Dôkladne premiešajte, aby sa bryndza rozpustila a spojila s polievkou. Ochuťte soľou a čiernym korením podľa chuti.
Polievku nalievajte do hlbokých tanierov a posypte nastrúhaným parmezánom. Podávajte teplé, ideálne s čerstvým chlebom alebo pečivom na namáčanie.
Na zvýraznenie chuti môžete pridať aj štipku muškátového orieška. Pre vegetariánsku variantu môžete slaninu nahradiť opraženými hubami alebo tofu.
*Ak potrebujete podrobnejší popis pre niektorý z krokov pripravy, stači ak kliknete na na jeho názov. Táto funkcia je dostupná len pre prihlásených uživateľov.
440
40g
25g
20g
Ak chcete tak si môžete tento recept upraviť, alebo vytvoriť novú variantu.