Lokapetit

Cícerové risotto s avokádom a pečeným baklažánom

14 ingredencií

50 minút

600 kcal

Popis jedla
Cícerové risotto s avokádom a pečeným baklažánom je lahodné a výživné jedlo, ktoré spojí chutné ingrediencie do jedného harmonického celku. Toto risotto je krémové a plné chuti, pričom cícer dodáva potrebné bielkoviny a avokádo krémovú textúru. Pečený baklažán vytvára skvelý kontrast a dodáva jedlu jemnosť a hĺbku chuti.
Ingrediencie

200 g cícer

1 ks avokádo

1 ks baklažán

150 g paradajkový pretlak

150 g ryža (arborio)

1 ks cibuľa

2 strúčiky cesnak

100 ml biele víno

500 ml zeleninový vývar

2 polievkové lyžice olivový olej

50 g parmezán

podľa chuti soľ

podľa chuti čierne korenie

na ozdobenie čerstvá bazalka


Postup prípravy

Baklažán umyte a nakrájajte na kocky. Osolte ho a nechajte odstáť 15 minút, aby pustil vodu. Potom ho dôkladne osušte papierovou utierkou.

Predhrejte rúru na 200 °C. Baklažán rozložte na plech vyložený papierom na pečenie, pokvapkajte olivovým olejom a pečte 25-30 minút, alebo kým nie je zlatistý a mäkký.

Na panvici rozohrejte 2 polievkové lyžice olivového oleja na strednom ohni. Pridajte nasekanú cibuľu a cesnak a restujte 3-4 minúty, kým cibuľa nezozlatne.

Pridajte ryžu arborio a restujte ju s cibuľou a cesnakom 2-3 minúty, kým sa neprejaví sklovitá textúra.

Nalejte biele víno do panvice a miešajte, kým sa väčšina tekutiny neodparí.

Postupne pridávajte zeleninový vývar, po 100 ml, a miešajte, kým ryža nevstrebá tekutinu. Pokračujte v tomto procese asi 18-20 minút, kým ryža nie je krémová a al dente.

Keď je ryža hotová, pridajte uvarený cícer a paradajkový pretlak. Dobre premiešajte a varte ďalších 2-3 minúty.

Odstráňte panvicu z ohňa a pridajte nastrúhaný parmezán. Osoľte a okoreňte podľa chuti. Môžete pridať aj čerstvú bazalku.

Avokádo rozkrojte a vyberte dužinu. Nakrájajte ju na plátky alebo kocky a pridajte do risotta pred servírovaním.

10. Dokončenie jedla a servírovanie

Risotto rozdeľte na tanier a ozdobte pečeným baklažánom a plátkami avokáda. Posypte čerstvou bazalkou a podávajte teplé, ideálne s ďalším parmezánom na vrch.

12. Tip na záver

Pre vylepšenie receptu môžete pridať rôzne bylinky ako tymián alebo oregano, ktoré zvýraznia chuť. Môžete tiež experimentovať s rôznymi druhmi zeleniny, ako sú cukety alebo špenát, aby ste obohatili jedlo o ďalšie živiny.

*Ak potrebujete podrobnejší popis pre niektorý z krokov pripravy, stači ak kliknete na na jeho názov. Táto funkcia je dostupná len pre prihlásených uživateľov.
Nutričné hodnoty*

600

Kalorií

80g

sacharidy

25g

bielkoviny

20g

tuky
*údaje su len orientačné

Úprava receptu

Ak chcete tak si môžete tento recept upraviť, alebo vytvoriť novú variantu.


Inteligentné nakupovanie s AI

Objavte jednoduchý spôsob, ako si naplánovať jedálniček, vytvoriť prispôsobené nákupné zoznamy a dodržať svoj rozpočet – všetko na pár klikov.