Cícerové risotto s avokádom a pečeným baklažánom
200 g cícer
1 ks avokádo
1 ks baklažán
150 g paradajkový pretlak
150 g ryža (arborio)
1 ks cibuľa
2 strúčiky cesnak
100 ml biele víno
500 ml zeleninový vývar
2 polievkové lyžice olivový olej
50 g parmezán
podľa chuti soľ
podľa chuti čierne korenie
na ozdobenie čerstvá bazalka
Baklažán umyte a nakrájajte na kocky. Osolte ho a nechajte odstáť 15 minút, aby pustil vodu. Potom ho dôkladne osušte papierovou utierkou.
Predhrejte rúru na 200 °C. Baklažán rozložte na plech vyložený papierom na pečenie, pokvapkajte olivovým olejom a pečte 25-30 minút, alebo kým nie je zlatistý a mäkký.
Na panvici rozohrejte 2 polievkové lyžice olivového oleja na strednom ohni. Pridajte nasekanú cibuľu a cesnak a restujte 3-4 minúty, kým cibuľa nezozlatne.
Pridajte ryžu arborio a restujte ju s cibuľou a cesnakom 2-3 minúty, kým sa neprejaví sklovitá textúra.
Nalejte biele víno do panvice a miešajte, kým sa väčšina tekutiny neodparí.
Postupne pridávajte zeleninový vývar, po 100 ml, a miešajte, kým ryža nevstrebá tekutinu. Pokračujte v tomto procese asi 18-20 minút, kým ryža nie je krémová a al dente.
Keď je ryža hotová, pridajte uvarený cícer a paradajkový pretlak. Dobre premiešajte a varte ďalších 2-3 minúty.
Odstráňte panvicu z ohňa a pridajte nastrúhaný parmezán. Osoľte a okoreňte podľa chuti. Môžete pridať aj čerstvú bazalku.
Avokádo rozkrojte a vyberte dužinu. Nakrájajte ju na plátky alebo kocky a pridajte do risotta pred servírovaním.
Risotto rozdeľte na tanier a ozdobte pečeným baklažánom a plátkami avokáda. Posypte čerstvou bazalkou a podávajte teplé, ideálne s ďalším parmezánom na vrch.
Pre vylepšenie receptu môžete pridať rôzne bylinky ako tymián alebo oregano, ktoré zvýraznia chuť. Môžete tiež experimentovať s rôznymi druhmi zeleniny, ako sú cukety alebo špenát, aby ste obohatili jedlo o ďalšie živiny.
*Ak potrebujete podrobnejší popis pre niektorý z krokov pripravy, stači ak kliknete na na jeho názov. Táto funkcia je dostupná len pre prihlásených uživateľov.
600
80g
25g
20g
Ak chcete tak si môžete tento recept upraviť, alebo vytvoriť novú variantu.