Lokapetit

Coq au Vin s houbovým pyré

15 ingredencií

120 minút

610 kcal

Popis jedla
Coq au Vin je klasické francúzske jedlo, ktoré sa pripravuje z kuracieho mäsa duseného v červenom víne s pridaním slaniny a zeleniny. Tento recept kombinuje bohaté chute vína a slaniny s jemným houbovým pyré, ktoré dodáva jedlu krémovú textúru. Tento lahodný obed je ideálny na špeciálne príležitosti alebo len tak na víkendové rodinné stretnutie.
Ingrediencie

1 ks kuracie stehno

250 ml červené víno

100 g slanina

1 ks cibuľa

2 strúčiky cesnak

1 ks mrkva

200 g huby

na ozdobu petržlenová vňať

50 g maslo

podľa chuti soľ

podľa chuti korenie

200 ml kurací vývar

1 ČL talianske bylinky

2 PL olivový olej

200 g zemiaky


Postup prípravy

Začnite tým, že umyjete a nakrájate všetky suroviny. Kuracie stehno umyte a osušte, slaninu nakrájajte na malé kocky, cibuľu a mrkvu nakrájajte na kocky, cesnak nasekajte, huby nakrájajte na plátky a zemiaky ošúpte a nakrájajte.

Na panvici na strednom ohni rozohrejte olivový olej a pridajte nakrájanú slaninu. Opekajte ju približne 5-7 minút, kým nie je chrumkavá a zlatistá. Potom ju vyberte a odložte nabok.

Do tej istej panvice pridajte cibuľu a mrkvu. Smažte ich asi 5 minút, kým nezmäknú. Potom pridajte nasekaný cesnak a huby a pokračujte v smažení ďalších 5 minút.

Kuracie stehno osolte a okoreňte. Na panvici, kde ste opiekli slaninu a zeleninu, pridajte kuracie stehno a opečte ho na všetkých stranách, kým nezíska zlatú farbu (asi 6-8 minút).

Do panvice pridajte červené víno, kurací vývar a talianske bylinky. Vráťte slaninu späť do panvice a priveďte k varu. Potom znížte teplotu a zakryte panvicu. Nechajte dusiť asi 45 minút, kým kuracie stehno nie je úplne prepečené.

Zatiaľ čo sa kuracie stehno dusí, uvarte zemiaky v osolenej vode, kým nie sú mäkké (asi 15-20 minút). Po uvarení zemiaky sceďte a rozmixujte s maslom a soľou na hladké pyré.

7. Dokončenie jedla a servírovanie

Po uplynutí času varenia vyberte kuracie stehno a nechať ho odpočívať. Omáčku môžete precediť, aby bola hladšia. Na tanier servírujte houbové pyré a navrch položte kuracie stehno s omáčkou. Ozdobte čerstvou petržlenovou vňaťou a podávajte s pohárom červeného vína.

9. Tip na záver

Pre vylepšenie chuti môžete pridať aj štipku škorice alebo muškátového orieška do houbového pyré. Môžete skúsiť aj variabilitu s použitím iného druhu mäsa, ako je kačka alebo morčacie, a pridať ďalšiu zeleninu, ako sú hrášok alebo zeler.

*Ak potrebujete podrobnejší popis pre niektorý z krokov pripravy, stači ak kliknete na na jeho názov. Táto funkcia je dostupná len pre prihlásených uživateľov.
Nutričné hodnoty*

610

Kalorií

45g

sacharidy

40g

bielkoviny

30g

tuky
*údaje su len orientačné

Úprava receptu

Ak chcete tak si môžete tento recept upraviť, alebo vytvoriť novú variantu.


Najpokročilejší generátor receptov na báze AI

Lokapetit predstavuje inovatívny generátor receptov poháňaný umelou inteligenciou. Jednoducho zadajte svoje preferencie a náš pokročilý algoritmus okamžite vytvorí úplne jedinečný recept práve pre vás.