Coq au Vin s houbovým pyré
1 ks kuracie stehno
250 ml červené víno
100 g slanina
1 ks cibuľa
2 strúčiky cesnak
1 ks mrkva
200 g huby
na ozdobu petržlenová vňať
50 g maslo
podľa chuti soľ
podľa chuti korenie
200 ml kurací vývar
1 ČL talianske bylinky
2 PL olivový olej
200 g zemiaky
Začnite tým, že umyjete a nakrájate všetky suroviny. Kuracie stehno umyte a osušte, slaninu nakrájajte na malé kocky, cibuľu a mrkvu nakrájajte na kocky, cesnak nasekajte, huby nakrájajte na plátky a zemiaky ošúpte a nakrájajte.
Na panvici na strednom ohni rozohrejte olivový olej a pridajte nakrájanú slaninu. Opekajte ju približne 5-7 minút, kým nie je chrumkavá a zlatistá. Potom ju vyberte a odložte nabok.
Do tej istej panvice pridajte cibuľu a mrkvu. Smažte ich asi 5 minút, kým nezmäknú. Potom pridajte nasekaný cesnak a huby a pokračujte v smažení ďalších 5 minút.
Kuracie stehno osolte a okoreňte. Na panvici, kde ste opiekli slaninu a zeleninu, pridajte kuracie stehno a opečte ho na všetkých stranách, kým nezíska zlatú farbu (asi 6-8 minút).
Do panvice pridajte červené víno, kurací vývar a talianske bylinky. Vráťte slaninu späť do panvice a priveďte k varu. Potom znížte teplotu a zakryte panvicu. Nechajte dusiť asi 45 minút, kým kuracie stehno nie je úplne prepečené.
Zatiaľ čo sa kuracie stehno dusí, uvarte zemiaky v osolenej vode, kým nie sú mäkké (asi 15-20 minút). Po uvarení zemiaky sceďte a rozmixujte s maslom a soľou na hladké pyré.
Po uplynutí času varenia vyberte kuracie stehno a nechať ho odpočívať. Omáčku môžete precediť, aby bola hladšia. Na tanier servírujte houbové pyré a navrch položte kuracie stehno s omáčkou. Ozdobte čerstvou petržlenovou vňaťou a podávajte s pohárom červeného vína.
Pre vylepšenie chuti môžete pridať aj štipku škorice alebo muškátového orieška do houbového pyré. Môžete skúsiť aj variabilitu s použitím iného druhu mäsa, ako je kačka alebo morčacie, a pridať ďalšiu zeleninu, ako sú hrášok alebo zeler.
*Ak potrebujete podrobnejší popis pre niektorý z krokov pripravy, stači ak kliknete na na jeho názov. Táto funkcia je dostupná len pre prihlásených uživateľov.
610
45g
40g
30g
Ak chcete tak si môžete tento recept upraviť, alebo vytvoriť novú variantu.