Klasické ryžové jedlo s cesnakom a slaninou
100 g ryža
2 lyžice olej
3 strúčiky cesnak
100 g slanina
1 ks cibuľa
1 ks mrkva
100 g kukurica
1 ks paprika
podľa chuti korenie (soľ, čierne korenie, kari)
na ozdobu čerstvý koriander
Najprv si pripravte všetky ingrediencie. Ryžu prepláchnite pod tekúcou vodou, aby ste odstránili prebytočný škrob. Cibuľu a cesnak nasekajte nadrobno, mrkvu nakrájajte na malé kocky, papriku na prúžky a slaninu na malé kúsky.
Na panvici rozohrejte olej na strednom ohni. Pridajte nakrájanú slaninu a smažte ju, kým nebude chrumkavá, približne 5-7 minút. Potom slaninu vyberte a nechajte na papierovom obrúsku, aby sa odstránil prebytočný tuk.
Na tej istej panvici, kde ste smažili slaninu, pridajte nasekanú cibuľu a cesnak. Smažte ich 2-3 minúty, kým cibuľa nezmäkne. Potom pridajte mrkvu, papriku a kukuricu a smažte ďalších 5 minút, kým zelenina nezmäkne.
Do panvice pridajte prepláchnutú ryžu a dobre premiešajte so zeleninou. Pridajte 200 ml vody a príchute (soľ, čierne korenie, kari) podľa chuti. Priveďte k varu, potom znížte teplotu, zakryte pokrievkou a nechajte variť na nízkej teplote približne 15-20 minút, alebo kým sa voda úplne neodparí a ryža nie je mäkká.
Keď je ryža hotová, jemne ju premiešajte vidlicou a pridajte späť chrumkavú slaninu. Na záver posypte čerstvým koriandrom a podávajte teplé. Toto jedlo je skvelé ako samostatný pokrm, ale môžete ho tiež podávať so šalátom alebo pečivom.
Pre vylepšenie receptu môžete pridať aj iné druhy zeleniny, ako sú cukety alebo fazuľa. Alternatívne môžete ryžu nahradiť quinou pre zdravšiu variantu.
*Ak potrebujete podrobnejší popis pre niektorý z krokov pripravy, stači ak kliknete na na jeho názov. Táto funkcia je dostupná len pre prihlásených uživateľov.
480
60g
15g
20g
Ak chcete tak si môžete tento recept upraviť, alebo vytvoriť novú variantu.