Krémová polievka z batatov a mrkvy
2, olúpané a nakrájané bataty
2, nakrájané mrkvy
1, nakrájaná cibuľa
2 strúčiky, nasekané cesnak
4 šálky zeleninový vývar
1/2 šálky smotana na varenie
1 čajová lyžička, nastrúhaný zázvor
1 čajová lyžička soľ
1/2 čajovej lyžičky čierne korenie
1/4 šálky čerstvá petržlenová vňať
Začnite tým, že si pripravíte všetky ingrediencie. Olúpte a nakrájajte bataty a mrkvy na kocky, cibuľu na malé kocky a cesnak nasekajte na jemno. Zázvor nastrúhajte.
Na veľkej panvici alebo v hrnci na stredne vysokej teplote pridajte trochu oleja. Keď je olej horúci, pridajte nakrájanú cibuľu a smažte ju asi 3-4 minúty, kým nie je mäkká a priehľadná. Potom pridajte nasekaný cesnak a nastrúhaný zázvor a smažte ďalšie 1-2 minúty, kým nezačnú voňať.
Do hrnca pridajte nakrájané bataty a mrkvy. Dobre premiešajte, aby sa všetko spojilo, a potom pridajte zeleninový vývar. Priveďte do varu.
Keď zmes začne vrieť, znížte teplotu na strednú a zakryte hrniec. Nechajte variť asi 20-25 minút, kým sú bataty a mrkvy úplne mäkké.
Po uvarení zložte hrniec z tepla a pomocou ponorného mixéra rozmixujte polievku dohladka. Ak nemáte ponorný mixér, môžete polievku preložiť do klasického mixéra, ale dávajte pozor na horúce tekutiny.
Keď je polievka hladká, vráťte ju späť na sporák a pridajte smotanu na varenie, soľ a čierne korenie. Dobre premiešajte a nechajte zohriať na nízkej teplote ešte 5 minút.
Polievku podávajte horúcu, ozdobenú nasekanou čerstvou petržlenovou vňaťou. Môžete ju servírovať s čerstvým chlebom alebo krutónmi pre extra chrumkavosť.
Pre vylepšenie chuti môžete pridať štipku muškátového orieška alebo cayenského korenia. Ak hľadáte bezmliečne varianty, namiesto smotany na varenie môžete použiť kokosový mlieko.
*Ak potrebujete podrobnejší popis pre niektorý z krokov pripravy, stači ak kliknete na na jeho názov. Táto funkcia je dostupná len pre prihlásených uživateľov.
290
45g
5g
10g
Ak chcete tak si môžete tento recept upraviť, alebo vytvoriť novú variantu.