Pečená zeleninová misa s tahini omáčkou
100 g špenát
1 ks cvikla
150 g šampiňóny
200 g karfiol
150 g bataty
1 ks mrkva
1 ks cibuľa
3 polievkové lyžice olivový olej
2 polievkové lyžice tahini
1 polievková lyžica citrónová šťava
1 strúčik cesnak
podľa chuti soľ
podľa chuti čierne korenie
1 čajová lyžička korenie na pečenú zeleninu
Predhrejte rúru na 200 °C. Cviklu, bataty, karfiol a mrkvu ošúpte a nakrájajte na rovnaké kocky (približne 2 cm). Cibuľu nakrájajte na tenké plátky a šampiňóny na plátky.
V miske zmiešajte nakrájanú zeleninu s olivovým olejom, soľou, čiernym korením a korením na pečenú zeleninu. Zeleninu rozložte na plech vyložený papierom na pečenie a pečte v predhriatej rúre 25-30 minút, alebo kým nebude zlatohnedá a mäkká.
Medzitým si pripravte tahini omáčku. V miske zmiešajte tahini, citrónovú šťavu, pretlačený cesnak a štipku soli. Pridajte trochu vody, ak je omáčka príliš hustá, a dobre premiešajte, kým nebude hladká.
Po upečení zeleniny vyberte plech z rúry a na tanier rozložte špenát. Na špenát navrstvite pečenú zeleninu a na vrch pridajte tahini omáčku. Môžete ozdobiť čerstvými bylinkami, ako je petržlen alebo koriander, a servírovať teplé.
Pre vylepšenie chuti môžete pridať do tahini omáčky aj trošku medu alebo javorového sirupu, čo dodá sladký nádych. Môžete tiež experimentovať s rôznymi druhmi zeleniny podľa sezónnych dostupností.
*Ak potrebujete podrobnejší popis pre niektorý z krokov pripravy, stači ak kliknete na na jeho názov. Táto funkcia je dostupná len pre prihlásených uživateľov.
392
45g
8g
20g
Ak chcete tak si môžete tento recept upraviť, alebo vytvoriť novú variantu.