Pečené bataty s bylinkovým spenátom a vajíčkom
200 g bataty
150 g spenát
1 ks vajce
2 polievkové lyžice olivový olej
1 polievková lyžica citronová šťava
podľa chuti soľ
podľa chuti čierne korenie
1/2 čajovej lyžičky čili vločky
50 g syr feta
na ozdobu petržlenová vňať
Predhrejte rúru na 200 °C. Bataty olúpte a nakrájajte na kocky približne 2 cm veľké. Dajte ich do misy, pridajte 1 polievkovú lyžicu olivového oleja, soľ, čierne korenie a čili vločky. Dôkladne premiešajte a rozložte na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečte v predhriatej rúre 25-30 minút, kým nie sú zlatohnedé a mäkké.
Na panvici zohrejte 1 polievkovú lyžicu olivového oleja na strednej teplote. Pridajte čerstvý špenát a restujte ho 3-5 minút, kým nezvädne. Potom pridajte citronovú šťavu, soľ a čierne korenie podľa chuti. Dôkladne premiešajte a nechajte ešte chvíľu na panvici.
Na inej panvici zohrejte trochu vody na varenie. Keď voda začne vrieť, pridajte vajce a varte ho 6-7 minút na jemné varenie (soft-boiled). Po uvarení vajce opatrne vyberte a ponorte do studenej vody, aby ste zastavili varenie.
Na tanier najprv rozložte pečené bataty, na ktoré pridajte bylinkový špenát. Na vrch položte uvarené vajce a posypte rozdrobeným syrom feta a nasekanou petržlenovou vňaťou. Servírujte teplé a užívajte si túto chutnú kombináciu!
Pre vylepšenie chuti môžete pridať aj nasekané orechy alebo semienka do špenátu, aby ste pridali chrumkavosť. Môžete tiež skúsiť použiť rôzne druhy syra, ako je mozzarella alebo ricotta, pre iný chuťový profil.
*Ak potrebujete podrobnejší popis pre niektorý z krokov pripravy, stači ak kliknete na na jeho názov. Táto funkcia je dostupná len pre prihlásených uživateľov.
408
45g
12g
20g
Ak chcete tak si môžete tento recept upraviť, alebo vytvoriť novú variantu.