Lokapetit

Pečený baklažán plnený tahini a sušenými paradajkami

11 ingredencií

60 minút

380 kcal

Popis jedla
Tento recept na pečený baklažán plnený tahini a sušenými paradajkami je vhodný pre vegetariánov a je skvelou voľbou na chutný obed. Kombinácia chutí baklažánu, tahini, sušených paradajok a feta syra vytvára lahodnú a výživnú jedlo plné arómy.
Ingrediencie

1 ks baklažán

1 ks citrón

2 lyžice tahini

2 plátky chlieb

4 ks sušené paradajky

50g feta syr

1/2 lyžičky mletá paprika

1/4 lyžičky čili

na dochutenie bazalka

2 lyžice olivový olej

na dochutenie soľ


Postup prípravy
1. Príprava baklažánu

Baklažán umyte a nakrájajte ho pozdĺžne na polovicu. Mäso na vnútornej strane nakrájajte do mriežky, osolte a nechajte odstáť 15 minút. Tento krok je dôležitý pre odstránenie horkosti z baklažánu. Po 15 minútach opláchnite baklažán pod tečúcou vodou a osušte ho papierovou utierkou. Týmto spôsobom sa pripraví baklažán na ďalšie spracovanie a tepelnú úpravu v rúre.

2. Príprava plnky

V miske dôkladne zmiešajte tahini, nasekané sušené paradajky, nadrobno nasekaný citrónovu šťavu a strúhanú citrónovú kôru, mletú papriku, čili a nasekanú fetu. Zabezpečte, aby všetky ingrediencie boli rovnomerne distribuované a vytvorili konzistentnú plnku. Ak je plnka príliš hustá, môžete pridať trochu olivového oleja alebo citrónovej šťavy pre lepšiu konzistenciu. Po dokončení plnky ochutnajte a prípadne pridajte soľ alebo ďalšie korenie podľa vlastného vkusu. Pripravenú plnku nechajte odpočívať aspoň 10 minút, aby sa chute dobre prepojili a zosilnili. Tento krok zabezpečí, že plnka bude mať výraznejší a bohatší chuťový profil. Po odpočinku plnky je pripravená na použitie pri plnení baklažánu.

3. Plnenie baklažánu

Pre plnenie baklažánu nakrájaného na polovicu naplňte pripravenou plnkou z tahini, sušených paradajok, fety, citrónovej šťavy a kôry, mletej papriky, čili a olivového oleja. Nezabudnite tiež posypať plnku nasekanou bazalkou. Potom zakryte druhou polovicou baklažánu, aby sa vytvoril celý baklažán. Pripravený baklažán s plnkou umiestnite na plech a začnite s pečením v predhriatej rúre na 200°C. Pečte 30-40 minút, ale sledujte stav pečenia - ak vrchná časť sa príliš rýchlo zatiaľ čo vnútro nie je dostatočne mäkké, zakryte baklažán a pokračujte v pečení. Naopak, ak sa spodná časť prepečie skôr, znížte teplotu a pokračujte v pečení. Keď je baklažán pečený do mäkka, môžete ho vybrať z rúry a podávať teplý s čerstvým chlebom a šalátom. Dobrú chuť!

4. Pečenie

Baklažán položte na plech, pokvapkajte olivovým olejom a pečte v rúre predhriatej na 200°C asi 30-40 minút, kým nie je mäkký. Dôležité je sledovať stav pečenia baklažánu, aby sa nedopiekol a získal požadovanú konzistenciu. Ak sa zdá, že vrchná časť sa príliš rýchlo zatiaľ čo vnútro ešte nie je dostatočne mäkké, môžete zakryť pekáč a pokračovať v pečení. Naopak, ak sa spodná časť začne príliš rýchlo prepekať, môžete znížiť teplotu rúry a pokračovať v pečení na nižšej teplote, aby sa baklažán pekol rovnomerne a dokonale.

5. Dokončenie jedla a servírovanie

Pečený baklažán plnený tahini a sušenými paradajkami podávajte teplý s čerstvým chlebom a zeleninovým šalátom. Dobrú chuť!

7. Tip na záver

Ak chcete pridať viac farby a chuti do jedla, môžete pridať do plnky aj čerstvé bylinky ako petržlen alebo koriander.

*Ak potrebujete podrobnejší popis pre niektorý z krokov pripravy, stači ak kliknete na na jeho názov. Táto funkcia je dostupná len pre prihlásených uživateľov.
Nutričné hodnoty*

380

Kalorií

35g

sacharidy

15g

bielkoviny

20g

tuky
*údaje su len orientačné

Úprava receptu

Ak chcete tak si môžete tento recept upraviť, alebo vytvoriť novú variantu.


Inteligentné nakupovanie s AI

Objavte jednoduchý spôsob, ako si naplánovať jedálniček, vytvoriť prispôsobené nákupné zoznamy a dodržať svoj rozpočet – všetko na pár klikov.