Pečený tuniak s bylinkovými batátmi a avokádovým šalátom
200 g filety tuniaka
300 g batáty
3 polievkové lyžice olivový olej
2 vetvičky čerstvý tymián
1 kus avokádo
1 kus červená cibuľa
100 g cherry paradajky
podľa chuti soľ
podľa chuti čierne korenie
1 polievková lyžica citrónová šťava
Batáty dôkladne umyte a nakrájajte na kocky (približne 2 cm). V hrnci priveďte k varu osolenú vodu a varte batáty asi 10-12 minút, alebo kým nie sú mäkké. Potom ich sceďte.
Uvarené batáty premiestnite do misy a pridajte 2 polievkové lyžice olivového oleja, nasekaný čerstvý tymián, soľ a čierne korenie. Dobre premiešajte, aby sa všetky batáty rovnomerne ochutili.
Predhrejte rúru na 200 °C. Ochutené batáty rozložte na plech vyložený papierom na pečenie a pečte ich 20 minút, alebo kým nie sú chrumkavé a zlatisté.
Filety tuniaka dôkladne osušte papierovou utierkou a z oboch strán ich osolte a okoreňte. Na grilovacej panvici na strednom ohni rozohrejte trošku olivového oleja a grilujte tuniaka 3-4 minúty z každej strany, alebo kým nie je vnútro mäsité a nie je transparentné.
Avokádo a červenú cibuľu nakrájajte na kocky, cherry paradajky na polovice. V miske zmiešajte avokádo, cibuľu a paradajky. Pridajte 1 polievkovú lyžicu olivového oleja a citrónovú šťavu. Osolte a okoreňte podľa chuti.
Na tanier najprv položte porciu pečených bylinkových batátov, následne na ne položte grilovaný tuniak a vedľa neho servírujte čerstvý avokádový šalát. Môžete ozdobiť čerstvými bylinkami a podávať s citrónom na dochutenie.
Ak chcete pridať na chuti, môžete marinovať tuniaka v citrónovej šťave a bylinkovom oleji na 30 minút pred jeho pečením. Pre vegánsku variantu môžete nahradiť tuniaka grilovanou cuketou alebo baklažánom.
*Ak potrebujete podrobnejší popis pre niektorý z krokov pripravy, stači ak kliknete na na jeho názov. Táto funkcia je dostupná len pre prihlásených uživateľov.
480
40g
35g
20g
Ak chcete tak si môžete tento recept upraviť, alebo vytvoriť novú variantu.