Lokapetit

Pečený tuniak s bylinkovými batátmi a avokádovým šalátom

10 ingredencií

45 minút

480 kcal

Popis jedla
Tento recept ponúka osviežujúcu alternatívu k tradičnému grilovanému lososovi. Použitím tuniaka a batátov, ktorý je bohatý na vitamíny a minerály, si vychutnáte skvelé jedlo plné chuti a farieb. Avokádový šalát dodáva jedlu krémovú textúru a čerstvosť, čo robí tento pokrm ideálnym pre jarné a letné dni.
Ingrediencie

200 g filety tuniaka

300 g batáty

3 polievkové lyžice olivový olej

2 vetvičky čerstvý tymián

1 kus avokádo

1 kus červená cibuľa

100 g cherry paradajky

podľa chuti soľ

podľa chuti čierne korenie

1 polievková lyžica citrónová šťava


Postup prípravy

Batáty dôkladne umyte a nakrájajte na kocky (približne 2 cm). V hrnci priveďte k varu osolenú vodu a varte batáty asi 10-12 minút, alebo kým nie sú mäkké. Potom ich sceďte.

Uvarené batáty premiestnite do misy a pridajte 2 polievkové lyžice olivového oleja, nasekaný čerstvý tymián, soľ a čierne korenie. Dobre premiešajte, aby sa všetky batáty rovnomerne ochutili.

Predhrejte rúru na 200 °C. Ochutené batáty rozložte na plech vyložený papierom na pečenie a pečte ich 20 minút, alebo kým nie sú chrumkavé a zlatisté.

Filety tuniaka dôkladne osušte papierovou utierkou a z oboch strán ich osolte a okoreňte. Na grilovacej panvici na strednom ohni rozohrejte trošku olivového oleja a grilujte tuniaka 3-4 minúty z každej strany, alebo kým nie je vnútro mäsité a nie je transparentné.

Avokádo a červenú cibuľu nakrájajte na kocky, cherry paradajky na polovice. V miske zmiešajte avokádo, cibuľu a paradajky. Pridajte 1 polievkovú lyžicu olivového oleja a citrónovú šťavu. Osolte a okoreňte podľa chuti.

6. Dokončenie jedla a servírovanie

Na tanier najprv položte porciu pečených bylinkových batátov, následne na ne položte grilovaný tuniak a vedľa neho servírujte čerstvý avokádový šalát. Môžete ozdobiť čerstvými bylinkami a podávať s citrónom na dochutenie.

8. Tip na záver

Ak chcete pridať na chuti, môžete marinovať tuniaka v citrónovej šťave a bylinkovom oleji na 30 minút pred jeho pečením. Pre vegánsku variantu môžete nahradiť tuniaka grilovanou cuketou alebo baklažánom.

*Ak potrebujete podrobnejší popis pre niektorý z krokov pripravy, stači ak kliknete na na jeho názov. Táto funkcia je dostupná len pre prihlásených uživateľov.
Nutričné hodnoty*

480

Kalorií

40g

sacharidy

35g

bielkoviny

20g

tuky
*údaje su len orientačné

Úprava receptu

Ak chcete tak si môžete tento recept upraviť, alebo vytvoriť novú variantu.


Najpokročilejší generátor receptov na báze AI

Lokapetit predstavuje inovatívny generátor receptov poháňaný umelou inteligenciou. Jednoducho zadajte svoje preferencie a náš pokročilý algoritmus okamžite vytvorí úplne jedinečný recept práve pre vás.