Lokapetit

Pečený tuniak s bylinkovými batátmi a avokádovým šalátom

10 ingredencií

45 minút

480 kcal

Popis jedla
Tento recept ponúka osviežujúcu alternatívu k tradičnému grilovanému lososovi. Použitím tuniaka a batátov, ktorý je bohatý na vitamíny a minerály, si vychutnáte skvelé jedlo plné chuti a farieb. Avokádový šalát dodáva jedlu krémovú textúru a čerstvosť, čo robí tento pokrm ideálnym pre jarné a letné dni.
Ingrediencie

200 g filety tuniaka

300 g batáty

3 polievkové lyžice olivový olej

2 vetvičky čerstvý tymián

1 kus avokádo

1 kus červená cibuľa

100 g cherry paradajky

podľa chuti soľ

podľa chuti čierne korenie

1 polievková lyžica citrónová šťava


Postup prípravy

Batáty dôkladne umyte a nakrájajte na kocky (približne 2 cm). V hrnci priveďte k varu osolenú vodu a varte batáty asi 10-12 minút, alebo kým nie sú mäkké. Potom ich sceďte.

Uvarené batáty premiestnite do misy a pridajte 2 polievkové lyžice olivového oleja, nasekaný čerstvý tymián, soľ a čierne korenie. Dobre premiešajte, aby sa všetky batáty rovnomerne ochutili.

Predhrejte rúru na 200 °C. Ochutené batáty rozložte na plech vyložený papierom na pečenie a pečte ich 20 minút, alebo kým nie sú chrumkavé a zlatisté.

Filety tuniaka dôkladne osušte papierovou utierkou a z oboch strán ich osolte a okoreňte. Na grilovacej panvici na strednom ohni rozohrejte trošku olivového oleja a grilujte tuniaka 3-4 minúty z každej strany, alebo kým nie je vnútro mäsité a nie je transparentné.

Avokádo a červenú cibuľu nakrájajte na kocky, cherry paradajky na polovice. V miske zmiešajte avokádo, cibuľu a paradajky. Pridajte 1 polievkovú lyžicu olivového oleja a citrónovú šťavu. Osolte a okoreňte podľa chuti.

6. Dokončenie jedla a servírovanie

Na tanier najprv položte porciu pečených bylinkových batátov, následne na ne položte grilovaný tuniak a vedľa neho servírujte čerstvý avokádový šalát. Môžete ozdobiť čerstvými bylinkami a podávať s citrónom na dochutenie.

8. Tip na záver

Ak chcete pridať na chuti, môžete marinovať tuniaka v citrónovej šťave a bylinkovom oleji na 30 minút pred jeho pečením. Pre vegánsku variantu môžete nahradiť tuniaka grilovanou cuketou alebo baklažánom.

*Ak potrebujete podrobnejší popis pre niektorý z krokov pripravy, stači ak kliknete na na jeho názov. Táto funkcia je dostupná len pre prihlásených uživateľov.
Nutričné hodnoty*

480

Kalorií

40g

sacharidy

35g

bielkoviny

20g

tuky
*údaje su len orientačné

Úprava receptu

Ak chcete tak si môžete tento recept upraviť, alebo vytvoriť novú variantu.


Inteligentné nakupovanie s AI

Objavte jednoduchý spôsob, ako si naplánovať jedálniček, vytvoriť prispôsobené nákupné zoznamy a dodržať svoj rozpočet – všetko na pár klikov.