Vanilkový krémový koláč
100 g maslo
3 ks vajcia
200 g múka
250 ml mlieko
150 g cukor
1 čajová lyžička vanilkový extrakt
7 g kvasnice
1 štipka soľ
1 polievková lyžica citrónová šťava
100 ml šľahačka
V miske rozmiešajte maslo a cukor, kým nebude zmes nadýchaná. Potom pridajte vajcia jedno po druhom a dôkladne premiešajte. Následne pridajte múku, kvasnice a soľ, a všetko dôkladne premiešajte.
Postupne pridávajte mlieko a vanilkový extrakt do cesta, pričom neustále miešajte, aby ste dosiahli hladkú konzistenciu. Cesto by malo byť husté, ale stále tekuté.
Predhrejte rúru na 180 °C. Nalejte cesto do vymastenej tortovej formy a pečte 25-30 minút, alebo pokiaľ nie je povrch zlatistý a špáradlo zapichnuté do stredu vyjde čisté.
V samostatnej miske zmiešajte mlieko, cukor, citrónovú šťavu a vanilkový extrakt. Potom pridajte šľahačku a všetko dôkladne vyšľahajte, až kým nevznikne hladký krém.
Keď je cesto upečené a vychladnuté, opatrne ho prekrojte na polovicu. Naplňte spodnú polovicu krémovou náplňou a zakryte druhou polovicou cesta.
Koláč nakrájajte na porcie a podávajte s čerstvou šľahačkou na vrchu. Môžete ho ozdobiť aj ovocím alebo posypať práškovým cukrom pre elegantný vzhľad.
Ak chcete vylepšiť chuť koláča, môžete pridať strúhanú citrónovú kôru do krémovej náplne. Taktiež je možné koláč ozdobiť čerstvým ovocím, ako sú jahody alebo maliny, pre dodatočnú sviežosť.
*Ak potrebujete podrobnejší popis pre niektorý z krokov pripravy, stači ak kliknete na na jeho názov. Táto funkcia je dostupná len pre prihlásených uživateľov.
505
60g
10g
25g
Ak chcete tak si môžete tento recept upraviť, alebo vytvoriť novú variantu.