Zapečené zemiaky s vajíčkami a syrom
700 g zemiaky
3 ks vajíčka
200 g syr (napr. gouda)
100 ml smotana
podľa chuti soľ
podľa chuti korenie
1 lyžica maslo
1 ks cibuľa
podľa chuti čierne olivy
podľa chuti čerstvý tymián
Zemiaky dôkladne umyte a olúpte. Potom ich nakrájajte na tenké plátky, hrubé asi 3 mm. Plátky zemiakov môžete tiež dať variť v osolenej vode na 5 minút, aby sa predvarili.
Na panvici rozpustite 1 lyžicu masla na strednom ohni. Pridajte nakrájanú cibuľu a smažte ju cca 3-4 minúty, kým nezmäkne a nezíska zlatistú farbu.
V miske rozbite 3 vajíčka a pridajte 100 ml smotany. Osoľte a okoreňte podľa chuti. Zmes dôkladne premiešajte, aby sa všetky ingrediencie spojili.
Do zapekacej misky najprv vložte vrstvu plátkov zemiakov. Na zemiaky pridajte opraženú cibuľu, nakrájané čierne olivy a posypte čerstvým tymiánom. Potom zalejte vajíčkovou zmesou, ktorú posypte nastrúhaným syrom.
Predhrejte rúru na 180 °C. Zapečte jedlo v predhriatej rúre približne 25-30 minút, alebo kým sa syr neroztopí a povrch zlatisto nezhnedne.
Po upečení nechajte jedlo chvíľu vychladnúť, aby sa stabilizovalo. Podávajte teplé, môžete ho ozdobiť čerstvým tymiánom a podávať s čerstvým chlebom alebo šalátom.
Pre vylepšenie receptu môžete pridať aj zeleninu ako paprika alebo cuketa, alebo vymeniť syr gouda za feta syr pre iný chuťový zážitok.
*Ak potrebujete podrobnejší popis pre niektorý z krokov pripravy, stači ak kliknete na na jeho názov. Táto funkcia je dostupná len pre prihlásených uživateľov.
695
65g
30g
35g
Ak chcete tak si môžete tento recept upraviť, alebo vytvoriť novú variantu.