Zapekaná tekvica s mrkvou a šošovicou
100g červená šošovica
1 malá tekvica hokkaido
1 väčšia mrkva
200ml mlieko
2 ks paradajky
100g sýr gouda
2 strúčiky cesnak
2 polievkové lyžice olivový olej
1 ks bobkový list
Šošovicu prepláchnite a uvaríme v osolenej vode podľa pokynov na obale. Tekvicu a mrkvu očistite, nakrájajte na kocky a paradajky na plátky.
Na panvici rozohrejte olivový olej, pridajte posekaný cesnak a orestujte ho. Potom pridajte mlieko a nechajte zohriať. Nakoniec pridajte strúhaný syr Gouda a nechajte ho rozpustiť.
Do zapiekacej misy vložte uvarenú šošovicu, nakrájanú tekvicu, mrkvu a paradajky. Zalejte omáčkou a premiešajte. Navrch položte bobkový list.
Zapekajte v predhriatej rúre na 180°C asi 25 minút, kým zapekanie nezíská zlatistú farbu.
Zapekanú tekvicu s mrkvou a šošovicou podávajte teplú. Podľa chuti môžete posypať čerstvou petržlenovou vňaťou. Skvelo sa hodí aj k čerstvému chlebu.
Ak chcete pridať viac chuti, môžete do zapekanej tekvice pridať aj ďalšie zeleninu ako cuketu alebo papriku. Pre vegánsku verziu receptu môžete nahradiť mlieko rastlinným nápojom a syr Gouda vegánskym syrom.
*Ak potrebujete podrobnejší popis pre niektorý z krokov pripravy, stači ak kliknete na na jeho názov. Táto funkcia je dostupná len pre prihlásených uživateľov.
415
50g
20g
15g
Ak chcete tak si môžete tento recept upraviť, alebo vytvoriť novú variantu.