Zemiakovo-brokolicový gratin s tofu
500 g zemiaky
1 ks cibuľa
200 g tofu
150 g huby
250 g brokolica
200 ml kokosové mlieko
100 g strúhaný vegánsky syr
2 strúčiky cesnak
2 polievkové lyžice olivový olej
podľa chuti soľ
podľa chuti piper
1/4 čajovej lyžičky muškátový oriešok
1 čajová lyžička tymián
na ozdobenie petržlenová vňať
Zemiaky ošúpte a nakrájajte na tenké plátky. Cibuľu nakrájajte na jemno, cesnak na plátky a tofu na kocky. Brokolicu rozdeľte na malé ružičky a huby nakrájajte na plátky.
Na panvici rozohrejte olivový olej na strednom ohni. Pridajte nakrájanú cibuľu a cesnak a smažte ich asi 3-4 minúty, kým nezmäknú a nezískajú zlatistú farbu.
K cibuli pridajte nakrájané huby a tofu, posypte soľou, piprom a tymiánom. Smažte ďalších 5-7 minút, kým sa huby nezmäknú a tofu nie je zlatisté.
Pridajte brokolicu a plátky zemiakov do panvice. Dobre premiešajte a nechajte variť ešte 5 minút, aby sa zelenina mierne podusila.
Do panvice pridajte kokosové mlieko a muškátový oriešok. Počkajte, kým sa zmes nezačne variť, a potom znížte teplo. Nechajte variť 10 minút, aby sa zemiaky uvarili a absorbovali chuť.
Predhrejte rúru na 180 °C. Zmes preložte do zapekacej misy a posypte strúhaným vegánskym syrom.
Pečte gratin v predhriatej rúre asi 20-25 minút, alebo kým sa syr neroztopí a nezíska zlatistú farbu.
Po vytiahnutí z rúry nechajte gratin chvíľu vychladnúť. Pred podávaním ozdobte čerstvou petržlenovou vňaťou a podávajte s čerstvým chlebom alebo šalátom.
Môžete pridať aj iné druhy zeleniny, ako sú mrkva alebo špenát, pre väčšiu rôznorodosť. Ak máte radi pikantnejšie jedlá, pridajte do zmesi trošku červenej kari pasty.
*Ak potrebujete podrobnejší popis pre niektorý z krokov pripravy, stači ak kliknete na na jeho názov. Táto funkcia je dostupná len pre prihlásených uživateľov.
415
50g
20g
15g
Ak chcete tak si môžete tento recept upraviť, alebo vytvoriť novú variantu.