Zemiakovo-párkový gratin s syrom
500 g zemiaky
200 g párky
150 g syr
1 ks vajíčko
2 polievkové lyžice múka
1 ks cibuľa
2 strúčiky cesnak
200 ml mlieko
50 g maslo
podľa chuti soľ
podľa chuti piper
1 čajová lyžička oregano
Zemiaky dôkladne umyte a olúpte. Následne ich nakrájajte na tenké plátky, hrubé približne 3 mm.
Cibuľu a cesnak nasekajte na jemno. Na panvici rozpustite 25 g masla a pridajte nasekanú cibuľu a cesnak. Smažte na strednom ohni asi 5 minút, kým cibuľa nezmäkne.
Párky nakrájajte na malé kúsky a pridajte ich na panvicu k cibuli a cesnaku. Smažte ďalších 5 minút, kým sa párky mierne opečú.
Vo veľkej miske zmiešajte mlieko, vajíčko, múku, soľ, pepper a oregano. Dôkladne premiešajte, aby sa všetky prísady spojili.
Na dno zapekacej misy rozložte vrstvu zemiakov. Potom pridajte vrstvu párkov s cibuľou a cesnakom. Pridajte ďalšiu vrstvu zemiakov a nakoniec všetko zalejte smotanovou zmesou.
Syr nastrúhajte a rovnomerne ho rozložte na vrch gratinu.
Rúru predhrejte na 180 °C. Gratín pečte asi 30-35 minút, alebo kým nie je povrch zlatohnedý a zemiaky sú mäkké.
Po upečení nechajte gratin chvíľu vychladnúť. Nakrájajte na porcie a podávajte teplé. Môžete pridať čerstvé bylinky na ozdobu a podávať s čerstvým chlebom.
Pre vylepšenie receptu môžete pridať rôzne druhy syra, ako je mozzarella alebo parmezán, aby ste dosiahli ešte krémovejšiu textúru. Môžete tiež pridať zeleninu, ako sú papriky alebo špenát, pre väčšiu výživovú hodnotu.
*Ak potrebujete podrobnejší popis pre niektorý z krokov pripravy, stači ak kliknete na na jeho názov. Táto funkcia je dostupná len pre prihlásených uživateľov.
550
50g
20g
30g
Ak chcete tak si môžete tento recept upraviť, alebo vytvoriť novú variantu.