Zemiakovo-sampiňónový gratin
500 g zemiaky
200 g sampiňony
200 ml smotana na varenie
150 g cheddar syr
1 ks cibuľa
2 strúčiky cesnak
štipka muškátový oriešok
2 polievkové lyžice olivový olej
podľa chuti soľ
podľa chuti čierne korenie
1 čajová lyžička tymián
na ozdobenie petržlen
Zemiaky ošúpte a nakrájajte na tenké plátky. Cibuľu a cesnak nasekajte nadrobno. Šampiňóny umyte a nakrájajte na plátky.
Na panvici zohrejte olivový olej na strednom ohni. Pridajte nasekanú cibuľu a cesnak, a smažte ich asi 5 minút, kým nezmäknú a nezískajú zlatistú farbu.
K cibuli a cesnaku pridajte nakrájané šampiňóny a smažte ďalších 5-7 minút, kým sú šampiňóny zlatisté a väčšina tekutiny sa odparí.
Do panvice so šampiňónmi pridajte smotanu na varenie, muškátový oriešok, soľ, čierne korenie a tymián. Zmes varte na nízkom ohni asi 5 minút.
Rúru predhrejte na 180 °C. V zapekacej miske vytvorte vrstvu zemiakov, potom pridajte vrstvu šampiňónovej zmesi a opakujte, kým neminiete všetky ingrediencie.
Na vrch gratinu nastrúhajte Cheddar syr a zakryte misu alobalom. Pečte v predhriatej rúre 30 minút, potom odstráňte alobal a pečte ďalších 10-15 minút, kým syr nezíska zlatistú kôrku.
Po upečení vyberte gratin z rúry a nechajte ho chvíľu vychladnúť. Pred podávaním posypte nasekaným petržlenom a servírujte horúce.
Na vylepšenie receptu môžete pridať aj iné druhy syra, ako je napríklad Modrý syr pre výraznejšiu chuť. Ďalšou variantou je pridať k zemiakom aj cuketku alebo baklažán pre viac zeleniny.
*Ak potrebujete podrobnejší popis pre niektorý z krokov pripravy, stači ak kliknete na na jeho názov. Táto funkcia je dostupná len pre prihlásených uživateľov.
510
45g
15g
30g
Ak chcete tak si môžete tento recept upraviť, alebo vytvoriť novú variantu.