Zemiakový gratin s mrkvou a kyslou smotanou
500 g zemiaky
1 ks cibuľa
2 ks vajcia
200 g mrkva
200 g kyslá smotana
100 ml mlieko
150 g strúhaný syr
2 polievkové lyžice olive oil
podľa chuti soľ
podľa chuti čierne korenie
štipka muškátový oriešok
Zemiaky a mrkvu dôkladne umyte a ošúpte. Zemiaky nakrájajte na tenké plátky (približne 3-4 mm hrubé) a mrkvu na malé kocky. Cibuľu nakrájajte nadrobno.
Rúru predhrejte na 180 °C.
Na panvici rozohrejte olivový olej na strednej teplote. Pridajte nakrájanú cibuľu a smažte ju 5-7 minút, kým nebude zlatistá a mäkká.
V miske zmiešajte kyslú smotanu, mlieko, vajcia, soľ, čierne korenie a muškátový oriešok. Dobre premiešajte, aby sa všetky ingrediencie spojili.
Do zapekacej misky uložte vrstvu zemiakov, potom pridajte vrstvu mrkvy a osmaženú cibuľu. Opakujte vrstvenie, kým nespotrebujete všetky ingrediencie. Na vrch nalejte zmes smotany a posypte strúhaným syrom.
Zakryte zapekaciu misku alobalom a pečte v predhriatej rúre 25 minút. Potom odstráňte alobal a pečte ešte 10-15 minút, aby sa syr pekne zlatistil.
Po upečení nechajte gratin chvíľu vychladnúť, aby sa zľahka stuhol. Podávajte teplý, ideálne s čerstvým šalátom na strane.
Pre vylepšenie receptu môžete pridať bylinky ako tymián alebo rozmarín, ktoré dodajú jedlu aromatickú chuť. Alternatívne môžete použiť rôzne druhy syra, ako je gouda alebo parmezán, pre rozmanitejšie chute.
*Ak potrebujete podrobnejší popis pre niektorý z krokov pripravy, stači ak kliknete na na jeho názov. Táto funkcia je dostupná len pre prihlásených uživateľov.
537
60g
18g
25g
Ak chcete tak si môžete tento recept upraviť, alebo vytvoriť novú variantu.