Zemiakový gratin s párkami a syrom
500 g zemiaky
200 g párky
150 g syr (napr. eidam)
1 ks vajce
2 polievkové lyžice múka
200 ml smotana na varenie
2 strúčiky cesnak
podľa chuti soľ
podľa chuti piper
1 čajová lyžička (sušený) rozmarín
50 g (strúhaný) parmesán
Zemiaky dôkladne umyte, ošúpte a nakrájajte na tenké plátky (asi 3 mm hrubé). Odložte ich do misky so studenou vodou, aby sa nezafarbili.
Párky nakrájajte na kolieska. Na panvici na strednej teplote ich krátko opražte, kým nie sú zlatisté (asi 5-7 minút). Odložte na stranu.
V miske zmiešajte smotanu, vajce, múku, prelisovaný cesnak, soľ, piper a sušený rozmarín. Dobre premiešajte, aby sa ingrediencie spojili.
Vo vymastenej zapekacej miske vrstvite plátky zemiakov, na ne pridajte opražené párky a posypte nastrúhaným syrom. Opakujte vrstvenie, kým neminiete všetky ingrediencie. Nakoniec zalejte smotanovou zmesou.
Rúru predhrejte na 180 °C. Zapekaciu misu zakryte alobalom a pečte 30 minút. Potom odstráňte alobal a posypte parmezánom, pečte ešte ďalších 10-15 minút, kým povrch nie je zlatistý a chrumkavý.
Po upečení nechajte gratin pár minút vychladnúť. Podávajte teplé, môžete pridať čerstvé bylinky na ozdobu a podávať s čerstvým chlebom alebo zeleninovým šalátom.
Pre vylepšenie receptu môžete pridať aj zeleninu, ako sú brokolica alebo špenát, ktoré dodajú jedlu na chuti a farbe. Rovnako môžete experimentovať s rôznymi druhmi syra, ako je gouda alebo mozzarella, aby ste dosiahli odlišné chutové variácie.
*Ak potrebujete podrobnejší popis pre niektorý z krokov pripravy, stači ak kliknete na na jeho názov. Táto funkcia je dostupná len pre prihlásených uživateľov.
610
60g
25g
30g
Ak chcete tak si môžete tento recept upraviť, alebo vytvoriť novú variantu.