Lokapetit

Zemiakový guláš s bryndzou a kyslou kapustou

10 ingredencií

50 minút

312 kcal

Popis jedla
Zemiakový guláš s bryndzou a kyslou kapustou je tradičné slovenské jedlo plné chutí a vôní. Kombinácia bryndze, zemiakov, kyslej kapusty a aromatických korenín vytvára lahodnú a sýtu chuťovú exploziu.
Ingrediencie

100g bryndza

300g zemiaky

200g kyslá kapusta

1 ks cibuľa

1 čajová lyžička mleté korenie

1 čajová lyžička rascové semienka

2 ks paradajky

2 strúčiky cesnak

1 polievková lyžica červená paprika

500ml zeleninový vývar


Postup prípravy
1. Príprava ingrediencií

Zemiaky očistite, opláchnite a nakrájajte na menšie kocky. Cibuľu a cesnak jemne nasekajte. Paradajky ošúpte a nakrájajte na malé kocky. Pripravené zemiaky môžete dať do misky s vodou, aby nezhnili počas prípravy ďalších ingrediencií. Celú prípravu ingrediencií zvládnete v priebehu približne 15 minút.

2. Príprava guláša

Na panvici rozohrejte trochu oleja na stredne vysokú teplotu. Pridajte jemne nasekanú cibuľu a cesnak a orestujte ich dozlatista, čo by malo trvať približne 5-7 minút. Potom pridajte mleté korenie, rascové semienka a červenú papriku a nechajte ich spolu orestovať ďalších 2-3 minúty, pričom občas premiešajte, aby sa koreniny nespálili. Nakoniec pridajte nakrájané paradajky a dusite ich so zvyšnými ingredienciami do zmäknutia, čo by malo trvať ďalších približne 5-7 minút. Nezabudnite občas premiešať, aby sa ingrediencie pekne prepojili a neprichádzali na panvicu.

3. Záver prípravy

Do hrnca pridajte nakrájané zemiaky, kyslú kapustu a zeleninový vývar. Nechajte zmes variť na strednom ohni a občas premiešavajte. Varíme až do zmäknutia zemiakov, čo by malo trvať približne 20-25 minút. Ak sa zemiaky začnú príliš rýchlo variť, znížte teplotu a nechajte guláš pomaly dusiť. Na záver pridajte bryndzu a dôkladne premiešajte, aby sa zohrela a pekne rozpustila do zemiakového guláša.

4. Dokončenie jedla a servírovanie

Zemiakový guláš s bryndzou a kyslou kapustou podávajte teplý. Podávajte s čerstvým chlebom a posypaný petržlenovou vňaťou.

6. Tip na záver

Na zvýraznenie chuti môžete pridať do guláša jemne nakrájané údené tofu alebo kúsky údeného klobásu. Pre pikantnejšiu chuť môžete pridať trochu červenej papriky alebo chilli. Ak preferujete hustejšiu konzistenciu, pridajte do guláša trochu zemiakového škrobu rozmiešaného vo vode.

*Ak potrebujete podrobnejší popis pre niektorý z krokov pripravy, stači ak kliknete na na jeho názov. Táto funkcia je dostupná len pre prihlásených uživateľov.
Nutričné hodnoty*

312

Kalorií

45g

sacharidy

15g

bielkoviny

8g

tuky
*údaje su len orientačné

Úprava receptu

Ak chcete tak si môžete tento recept upraviť, alebo vytvoriť novú variantu.


Najpokročilejší generátor receptov na báze AI

Lokapetit predstavuje inovatívny generátor receptov poháňaný umelou inteligenciou. Jednoducho zadajte svoje preferencie a náš pokročilý algoritmus okamžite vytvorí úplne jedinečný recept práve pre vás.